Roche съди търговци за измама с тестови лентички за диабет

Швейцарската компания завежда дела срещу американски мениджъри за препродаване на техен продукт срещу диабет

Логото на Roche в административната сграда в Базел Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Логото на Roche в административната сграда в Базел Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Roche завежда серия от дела срещу бивши мениджъри на един от своите американски партньори, защото са организирали измамна схема с нейни тестови лентички за диабет, пише Ройтерс.

Според обвинението мениджъри в Alliance Medical са препродавали тестовите лентички на пациенти, капитализирайки от огромната разлика в цената.

През 2017 г. Alliance Medical потърси защита срещу банкрут, след като стана обект на федерално разследване за този род измама. Roche обвинява тогавашния изпълнителен директор на компанията Джефри Смит, както и други, че в периода 2011-2017 г. са препродали 1,84 милиона кутии с по 50 тестови ленти за диабет.

„Обвиняемите са причина Roche да плати над 87 млн. долара за мострите и да загуби още толкова пари от продажбите на дребно“, пише в обвинителния акт пред Регионалния съд в Ню Джърси.

В Америка има 30 млн. души с диабет от Тип 1 и 2. Всеки един от тях е принуден да се лекува ежедневно, за да регулира нивата на кръвната си захар. В противен случай рискът от слепота, сърдечни проблеми и смърт е огромен. Лентичките са скъпи - кутия от 100 броя се продава за 160 долара на дребно. Това създава условия за търговия „на черно“, но производителят предупреждава, че така пациентите се подлагат на риск от измама.

Последни новини
Още от Новини от света