САЩ налагат санкции на друга венецуелска компания

Американското правителство оказва допълнителен натиск върху правителството на Николас Мадуро. Потърпевша е златодобивна компания.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Правителството на САЩ наложи допълнителни санкции на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро. Засегнати са златодобивната компания Compañía General de Minería de Venezuela (CVG) и нейния директор. Това ще замрази активите на компанията и нейния президент и ще забрани на американските компании да търгуват с CVG, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обвини "незаконното" правителство на Мадуро в безмилостно "ограбване" на богатството и природните ресурси на Венецуела за лични дивиденти. Също така минната компания подкрепя приближения кръг на "корумпирания" режим на Мадуро.

Американското правителство от седмици се опитва да принуди Мадуро да подаде оставка - особено по отношение на икономическия натиск. Вашингтон вече наложи неколкократно санкции, насочени към Мадуро и обкръжението му. Преди това САЩ упражниха санкции срещу държавната и важна за страната петролна компания PDVSA. Те трябва да останат в сила, докато е на власт временно правителство.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с още по-стриктни санкции. "Все още не сме наложили най-тежките санкции", каза Тръмп на съвместна пресконференция с бразилския президент Жаир Болсонаро във Вашингтон. Можем да станем много по-строги, допълни той.

От края на януари президентът Мадуро, който е на власт от 2013 г., и парламентарният президент Хуан Гуайдо се борят за президентската власт. След неуспешното въстание на Националната гвардия и протестите на опозицията Гуайдо се обяви за временен президент в края на януари. Много държави, включително САЩ и Германия, признаха Гуайдо за легитимен временен президент.

Последни новини
Още от Новини от света