Партията Фидес на Виктор Орбан остава в ЕНП, но със замразен статут

Прекратяването на членството лишава Фидес от участие в срещите на ЕНП, право на глас, възможност за предлагане на кандидати за длъжности

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на дясната националистическа партия на унгарския премиер Виктор Орбан. Решението ще влезе в сила незабавно, обяви председателят на ЕНП Жозеф Дол. 190 членове гласуваха в подкрепа на този ход, а трима - срещу. Това пише германската медия Spiegel.

Прекратяването на членството малко преди европейските избори в края на май означава следното за управляващата партия Фидес: няма участие в срещите на ЕНП, няма право на глас, няма възможност да се предложат кандидати за длъжности.

ЕНП реагира с тази стъпка на антиевропейския курс на Фидес. В кампания с плакат партията обвини президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос за умишлено насърчаване на незаконната имиграция в ЕС. Тринадесет страни членки поискаха да се проведе гласуване по-рано този месец, за да бъде изключена Фидес.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света