Как така най-големият онлайн търговец в Африка не е африкански?

И какво значение би имало, стига африканската икономика да се радва на просперитет

Куриер на Jumia Снимка: Jumia Куриер на Jumia Снимка: Jumia

Африканската компания за онлайн търговия Jumia предизвика голям интерес, след като стана ясно, че ще бъде листната на Нюйоркската стокова борса. Но защо мнозина твърдят, че единственото африканско на компанията е пазарът, на който оперира? Оказва се, че критиците имат известни основания.

В Quartz излезе анализ по темата, който хвърля светлина върху Jumia. В него се проследява нишката от основатели и ръководители, които по-скоро дават един интерконтинентален облик на компанията.

Основателите на платформата са двама французи на име Саша Поньонец и Джереми Ходара. Възпитаниците на McKensey & Co. стартират своя бизнес през 2012 година. Те отварят първия си магазин същата година с помощта на Дунде Кехинде (нигериец) и Алюн Ндиайе (ганаец), но 3 години по-късно африканците се оттеглят от компанията. Главният финансов мениджър на Jumia също е французин на име Антоан Майле-Мезерай. Френската връзка вече е повече от очевидна, нали? А как бихте я определили, когато научите, че Jumia е легализирана в Германия, ръководството ѝ се намира в Дубай, техническият ѝ отдел е в Португалия, а скоро, катко казахме, ще бъде листната в Ню Йорк? И всичко това на фона на факта, че върши дейността си на територията на 14 африкански държави, сред които Нигерия, Кения, Мароко и Египет.

В бъдеще по всяка вероятност ще бъде все по-трудно да определяме произхода на големите компании, просто защото това губи своето значение, когато са замесени толкова много различни националности.

По-важният въпрос е – къде се въртят парите_ Финансовият анализатор от Найроби Али-Хан Сатчу е скептичен по тази тема. Според него няма особена яснота, дали Jumia плаща по-голямата част от корпоративните си данъци в Германия и каква част от тях остават в местната хазна на страните, в които упражнява търговската си дейност.

Установените из целия континент компании като Partech Ventures, WeeTracker, Zola Electric и т.н. от години насам гарантират, че, независимо от международния си мениджмънт, ползата за местното общество е неоспорима. Съоснователката на WeeTracker Наянтара Я (Nayantara Jha) смята, че е единствено значение има парите да се изкарват не само от африканците, но и за африканците.

Ако Jumia допринесe с дейността си за икономическия просперитет в страните от Африка, тогава не е от значение дали ще се зовe африканска, европейска или каквато и да било компания.

Последни новини
Още от Новини от света