ЕНП решава съдбата на партията на Орбан

Решението ще бъде взето на фона на наближаващите европейски избори

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg *** Local Caption *** Viktor Orban Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg *** Local Caption *** Viktor Orban

В сряда следобед ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) ще се срещне в Брюксел, като в дневния ред на заседанието е включено и възможното изключване на дясната партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП, съобщава Investor.bg.

13 партии от ЕНП поискаха по-рано отстраняването на партията на Орбан, като в причина за това се превърнаха последните действия на унгарския премиер, част от които е подемането на кампания срещу филантропа Джордж Сорос и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който също е член на ЕНП.

Постери с надпис „Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел“ се появиха в Унгария през февруари. На плакатите пишеше още: "Те искат да отслабят правото на страните членки да защищават границите си. Те ще позволят имиграцията с мигрантски визи", а на тях бяха изобразени Сорос и Юнкер.

„Кампанията срещу собствената партия е неприемлива“, посочи главният кандидат на ЕНП за следващ председател на ЕК Мандфред Вебер, поставяйки ултиматум към премиера, включващ „незабавния“ край на антиевропейската кампания и извинение към членовете на дясноцентристката партия.

В началото на март стана ясно, че Орбан ще премахне плакатите, а в средата на месеца той отправи и извинението си към членовете на ЕНП, което което обаче се оказа недостатъчно за мнозина от тях, тъй като промяна в антиевропейските нагласи и политики на Орбан така и не последва. 

Дали днес обаче ЕНП ще предпочете да се раздели с „Фидес“ на Орбан, имайки предвид и наближаващите европейски избори през май? Повече по темата четете в анализа на Investor.bg.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света