Берлин към Лондон: Очакваме точни и ясни предложения за отлагането на Brexit

Британският премиер Тереза Мей ще потърси одобрението на лидерите на ЕС за удължаване на срока до раздялата между Кралството и блока

Британското национално знаме познато още като „Юниън Джак“, заедно със знамето на Европейския съюз и знамето на Германия в близост до сградата на Райхстага в Берлин, 11 дек 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Британското национално знаме познато още като „Юниън Джак“, заедно със знамето на Европейския съюз и знамето на Германия в близост до сградата на Райхстага в Берлин, 11 дек 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският министър по европейските въпроси Майкъл Рот отправи строго предупреждение към британския премиер Тереза Мей малко, след като пристигна в Брюксел за предстоящата среща на върха на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

“Нямам никакво желание за несъдържателни и абстрактни дискусии и преговори за Brexit”, посочи Рот.

„Времето e към края си и наистина сме изчерпани от тези преговори. Очаквам ясни и точни предложения от британското правителство защо е необходимо удължаване на срока за Brexit. Това не е просто игра, а изключително сериозна ситуация", добави той.

Германският представител изтъкна, че приоритет на Берлин е избягването на варианта за раздяла между Кралството и блока без споразумение.

Всъщност Мей смяташе отново да потърси одобрението на членовете на парламента в Кралството за постигнатото вече споразумение с Брюксел, уреждащо начина, по който Великобритания и Европейския съюз (ЕС) трябва да се разделят, преди да замине за ключовата среща на лидерите на блока.

В понеделник обаче председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обърка плановете на премиера, посочвайки, че ново гласуване за споразумението не може да има, ако по него няма внесени съществени промени.

Така пред Мей остана единствено вариантът да се срещне с лидерите на блока в четвъртък (21 март) и да договори евентуалното отлагане на процеса. За да се случи това обаче, Мей се нуждае от единодушното съгласие на страните членки на ЕС, както и ясна визия за това с какво отлагането би било полезно и как евентуално преговорите с блока трябва да продължат след него.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света