3 пъти за късмет: Ще одобри ли някога британският парламент сделката на Мей?

Министър-председателят разполага с няколко дни преди срещата на върха на ЕС

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей ще се надява на късмет при третия си опит за прокарване на споразумението ѝ с Брюксел за Brexit в парламента в Кралството, но едва това ще се окаже достатъчно, пише CNN.

Въпросът, пред който депутатите са изправени тази седмица, е какво е необходимо, за да може над 70 от торите да подкрепят споразумението на Мей и дали исканията им включват обещанието на премиера, че до няколко седмици тя ще отстрани от поста си в замяна на повече гласове от нейната Консервативна партия.

Изглежда предложението за оставка на Мей започва да набира все по-голяма популярност сред британските политици. Пред BBC бившият британски министър на труда и пенсиите Естер Маквей призова Мей за „достойно напускане“ на кабинета, което да освободи място за нов премиер, който да е по-мотивиран за уреждането на раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) със споразумение.

Маквей подаде оставка от поста си миналата есен в зората на споразумението между Мей и Брюксел. Според нея сделката все още е "лоша", но тя е решила този път да я подкрепи, тъй като иначе се увеличават опасенията Brexit изобщо да не се състои.

Маквей всъщност не е единственият представител на торите, решил да подкрепи споразумението на премиера. Още няколко депутати обявиха, че са променили решенията си през последните дни. Броят им все още не е 75 – необходимият за победата на Мей, но пък началото е добро за премиера.

Министрите в Кралството прекараха уикенда в разговори със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), чиито 10 представители в парламента за момента са опозиция на сделката на Мей и Брюксел. Смята се, че ако представителите на ДЮП променят решението си, много тори също ще ги последват.

През миналата седмица се проведоха няколко ключови гласувания в британския парламент, които обаче така и не успяха да намерят решение на безизходицата около Brexit.

Във вторник депутатите дадоха вота си за ревизираното споразумение на Мей и Брюксел, което обаче не успя да събере необходимата подкрепа. В сряда британският парламент отхвърли и възможността за раздяла с ЕС без споразумение, а ден по-късно депутатите приеха отлагането на Brexit, но пък не дадоха съгласието си за провеждането на нов референдум в Кралството, касаещ раздялата с блока.

Въпреки, че британските депутати се съгласиха за отлагане на процеса, все още не е ясно колко допълнително време Брюксел смята да даде на Лондон. Предстои среща на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 21-22 март, като по всяка вероятност именно на нея ще бъде взето решението за отсрочката, която Великобритания ще получи.

Премиерът Тереза Мей вече отбеляза, че в случай, че споразумението ѝ с Брюксел не бъде прието преди срещата, има вероятност преговорите с блока да стартират отначало. Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин пък предупреди, че ще инициира вот на недоверие, ако сделката на премиера не бъде приета и след третия опит.

Последни новини
Още от Новини от света