5 години след анексията на Крим: Русия не изглежда в изгодна позиция

Преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват с бързи темпове, а жизненият стандарт не се повишава

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, като негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

По-слабата икономическа активност в Русия означава, че стигат по-малко пари до сметките на обикновените руснаци. Средната месечна заплата в страната е малко над 30 хил. рубли, което се равнява на 459 долара.

Преките чуждестранни инвестиции в Русия намаляват с бързи темпове, въпреки че през 2017 г. изглеждаше, че има вероятност президентът Доналд Тръмп да свали санкциите.

Докато икономическият натиск нараства, положителното отношение на обществото към анексията на Крим спада. Едва 39% от руснаците смятат, че анексията е има положителен ефект за Русия, показва последното проучване на базираната в Москва агенция Public Opinion Foundation. В края на 2014 г. делът на руснаците с положителна оценка за анексията е бил 67%.

Последни новини
Още от Новини от света