Нова Зеландия след атентата: Това не сме ние

В деня след атентата срещу двете джамии жителите на Крайстчърч почитат паметта на жертвите жертвите

Снимка: Wall Street Journal Снимка: Wall Street Journal

От Феликс Хазелщайнер, Крайстчърч. Публикация на Sueddeutsche Zeitung.

За един кратък миг може да си помислите, че всичко е било само лош сън. Толкова тихо е в Хагли парк в ранните сутрешни часове на събота. Така обичайно звучи чуруликането на птиците Толкова спокойно бяга човек по един от пътищата, които пресичат големия парк в центъра на Крайстчърч. Едва на втори план се появява червено-бялата полицейска лента, след това тежковъоръжените охранители, които се грижат за сигурността на мястото в петък следобед в 13,40 часа местно време, където един или повече убийци откриха огън срещу молещите се мюсюлмани.

49 души са били убити при нападението в петък и десетки хора все още се лекуват в болници. Джамията Масджид Ал Нур, разположена в западната част на парк Хагли, е първата сцена на ужасяващото убийство в Крайстчърч, а втората е по-малка джамия извън града. В събота обаче бързо става ясно, че най-голямото мюсюлманско място за поклонение в Крайстчърч е мястото, накъдето се насочват жителите на града.

На сутринта все повече хора пристигат в западната част на парка. В началото те не знаят точно къде да поставят цветята и писмата за съболезнования, които носят със себе си, но след това затворено кръстовище, на около триста метра от джамията, се превръща в обособеното за събиране място на опечалените.

Докато все повече хора пристигат, под неприятно мъждукащата, мъждукаща жълта светлина на светофара, който обикновено регулира движение в квартала, където се намира джамията, тишината доминира над случилото се. Някои опечалени стоят неподвижно до оранжевите предупредителни конуси, други - в средата на кръстопътя и поставят главите си в ръцете си. Трети са довели децата си, които са в ръцете на своите плачещи майки и бащи. Обстановката в деня след атентата свидетелства за скръбта и съпричастността на жителите на града.

Мари Деннехи, пенсионерка, която живее непосредствено зад джамията, разказа напускане на къщата в петък в 13:40 часа, чудейки се кой стреля в този момент: "В първия момент не мислих много и влязох в колата си, после завих зад ъгъла и минах покрай джамията, където някои хора стояха на тротоара. Докато преминавах, един от тях припадна, след това следващ. Тогава разбрах, че тези хора са застреляни. Деннехи бяга разтревожена от мястото към дома на сестра си, но едва когато чува новината, осъзнава сериозността на атентата, на който е станала свидетел преди това".

На следващия ден възрастната жена излъчва забележително спокойствие. Докато близък на две от жертвите се опитва да премине през огражденията, за да стигне до мястото, тя отива при мъжа и го спря. Тя познава хората, които се молят близо до нея. "Въпреки че не съм мюсюлманка, често посещавах джамията", казва тя. "Винаги е имало събития,на които съм присъствала и цареше приятелско и съседско отношение."

Последни новини
Още от Новини от света