Килограм банани, свински ребра и... 20 киловата ток за колата, моля!

Lidl открива в електромобилността нови възможности за растеж и ще инсталира в Германия поне 400 зарядни станции

Снимка: Lidl Снимка: Lidl

Търговците на хранителни стоки се позиционират все повече като компании за мобилност. Така например германската верига за търговия на дребно Lidl планира да пусне в експлоатация общо 400 зарядни станции за електрически автомобили в магазините си във федералната република до март 2020 г.

Към момента клиентите и служителите на логистичните центрове разполагат с около 30 станции за зареждане на електрически превозни средства, а около 20 други в момента се инсталират в клоновете на Lidl в цяла Германия. В края на проекта максималното разстояние между две станции за зареждане на Lidl трябва да бъде намалено до максимум 50 километра. „Средно дистанцията ще бъде дори под 20 километра“, твърди изпълнителният директор на компанията Волф Тидеман. Но и това не е всичко - дискаунтърът предлага електроенергия от възобновяеми енергийни източници!

Ще се предлага микс от точки за зареждане с променлив и постоянен ток. В близост до магистралите ще се използват високопроизводителни DC системи. Потребителите на електрически превозни средства ще могат да увеличат пробега на своето превозно средство с до 200 километра по време на тридесетминутно пазаруване. Lidl не споделя засега каква е инвестираната сума.

Kaufland, която принадлежи към същата холдингова компания като Lidl, възнамеряваше да инсталира общо 100 бързозарядни станции до началото на 2019 г.

Според публикация в корпоративния си блог от август 2018 г. Aldi Süd вече инвестира в инфраструктурата за зареждане: заедно с 22 kW-ови зарядни станции в градовете и нови 50 kW бързозареждащи се, зарядните станции скоро ще бъдат достъпни в повече от 80 клона на веригата.

Мебелният магазин Ikea пък е инвестирал 6 млн. евро в инфраструктурата за зареждане и предлага общо 113 станции за зареждане на всички 53 магазини за мебели в страната. Rewe разчита на станциите на Allego. Повече от 20 станции за зареждане ще бъдат на разположение като част от пилотен проект на различни места в Северна Германия.

Lidl стартира няколко инициативи за мобилност: наскоро компанията заедно със стартъпа Vehiculum предлага Fiat 500 като дигитален лизинг на автомобил за сумата от 89 евро на месец в онлайн магазина си. Преди това дискаунтърът и Mazda разшириха предлагането на споделено пътуване с автомобили в 113 магазини. Освен това от 2017 г. Lidl спонсорира услугата за наем на велосипеди на Deutsche Bahn (Call a Bike) в Берлин с 3500 колела. 

Последни новини
Още от Новини от света