Facebook свали видео от терористичния акт в Нова Зеландия

Според публикация на CNN, Twitter също е изтрил акаунта на стрелеца и предприема мерки за отстраняване на видео записите на нападението

Снимка: AP Photo/Mark Baker Снимка: AP Photo/Mark Baker

Видеото, запечатало терористичния акт в джамии в Нова Зеландия, беше отстранено от социалната мрежа Facebook. Това съобщи в петък CNN, позовавайки се на представителя на Facebook в Нова Зеландия,  Миа Гарлик, цитирана от ТАСС.

"Полицията на Нова Зеландия ни уведоми за видеото във Facebook малко след като се появи и ние бързо изтрихме акаунтите на стрелеца от Facebook и Instagram, както и видеото", каза тя.

Според CNN Twitter също е изтрил акаунтите със стрелбата и предприема стъпки за премахване на видеото на атаката. Според представител на Google вече са предприети стъпки за премахване на видеоклипа от YouTube.

По-рано полицията в Нова Зеландия поиска от интернет потребителите да не разпространяват видеото на австралийския стрелец Брентън Тарант, който е обвинен в нападение на джамии в Крайстчърч (административния център на провинция Кентърбъри).

В петък въоръжени мъже проникнаха в джамиите Ал Нур и Линуд в Крайстчърч, в Нова Зеландия, където по това време бяха стотици хора и започнаха стрелба. В резултат на нападението са загинали 49 души, според последните данни, десетки ранени са били откарани в болници.

Трима мъже и една жена бяха арестувани по обвинения в нападение на джамии, първоначално е стреляно в джамия в центъра, а после в друга в покрайнините на града. Според публикация на полицията в Twitter, един от тях, 28-годишен мъж, е обвинен в убийство, в събота ще се яви пред Окръжния съд в Крайстчърч. Другите двама все още са задържани в следствието и, както отбелязва полицията, отношението на друг предварително задържан човек към този случай не е установено. Мъжът, поел отговорност за нападението, е оставил манифест от 74 страници против мигрантите, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, припомня ТАСС.

Премиерът на страната Джасинда Ардърн нарече случилото се "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие", посочи тя.
По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.

Последни новини
Още от Новини от света