Повече от 200 млн. души в Китай се обучават онлайн

С 63,3% в сравнение с миналата година се е увеличил броят на ползващите онлайн платформи с цел образование

Публикуван скоро 43-ти доклад за развитието на интернет в Китай показва, че общият брой на потребителите на онлайн образование в страната е надхвърлил 200 млн, съобщава russian.people.com.

Приложения като WeChat стават важна платформа за предоставяне на онлайн курсове. Броят на хората, ползващи услугите на фирми, занимаващи се с онлайн образование чрез смартфони, се е увеличил с 63,3% в сравнение с миналата година, като достига 96,5% от общата онлайн аудитория.

Според доклада към декември 2018 г. броят на потребителите на онлайн образование в Китай достигна 201 милиона, което е с 46,05 милиона повече в сравнение с края на 2017 г., а годишното увеличение на броя им е почти 30%.

Динамичното развитие на онлайн образователната индустрия зависи от технологичните иновации. Увеличаването на скоростта на мобилните интернет технологии като изкуствен интелект и уебкастинг, доведе до значителни промени в онлайн образователната индустрия. Моделът “изкуствен интелект + образование” постепенно се превръща в техническа база за онлайн обучение, интелектуално тестване на домашна работа, технология за разпознаване на лица, персонализирани препоръки и други технологии за изкуствен интелект, които се прилагат в разнообразни онлайн образователни услуги, което осигурява повече удобство за клиентите. Освен това напредъкът в свързаните технологии, като разпознаване на реч и изчислителни облаци, предлага на учениците по-реалистични и интересни методи на преподаване, както и по-разнообразно съдържание.

В бъдеще технологичните иновации ще допринесат за по-нататъшното развитие на онлайн образованието. Според прогнозата на Бялата книга за онлайн образованието в Китай през 2018 г., броят на потребителите на онлайн образование в Китай е предвидено да бъде 296 милиона през 2020 г., а обемът на пазара на тази индустрия ще достигне 433 милиарда юана.

На две срещи в Пекин бяха направени препоръки за развитието на онлайн образованието. „Онлайн обучението отговаря на нуждите на хората за индивидуално обучение, но качеството на обучението е трудно да се оцени, което се отразява негативно върху здравословното и устойчиво развитие на индустрията”, каза Ху Уей. Той предложи да се въведат специални правила и мерки в областта на онлайн образованието, за да се подобри квалификационната система на този пазар, да се повиши способността на саморегулирането на индустрията.

Китай насърчава по-дълбоката интеграция на информационните технологии и образованието, стремежът да се гарантира достъп до интернет в началните и средните училища в страната в повече от 97%, и скорост на интернет - повече от 100 Mbit / s.

Според доклада ще бъде въведен механизъм за контрол върху използването на цифрови ресурси в училищата, ще се насърчава създаването на платформа „Интернет + образование“ и ще се въведат мерки за разработване на „отворени курсове и управление на приложенията“ с цел популяризиране на университетските програми в международен план.

Последни новини
Още от Новини от света