Швейцария изравнява данъка за канабиса с този на тютюна

Федералният съд в страната разочарова производителите и търговците на марихуана

Служител на специализирания в производството на марихуана швейцарски стартъп KannaSwiss GmbH в град Керцерс. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Служител на специализирания в производството на марихуана швейцарски стартъп KannaSwiss GmbH в град Керцерс. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарският съд уби ентусиазма сред любителите на канабис в алпийската страна.

Продажбата на марихуана в Швейцария ще бъде обложена с данък в размер на 25% от цената - както се таксува и тютюнът, защото пъпките на наркотика се пушат подобно на цигарите, потвърди с решение от 11-и март швейцарският Федерален административен съд, цитиран от Bloomberg.

Докато в Европа и Северна Америка марихуаната се третира по различен начин, швейцарците предлаган интересен начин за таксуването ѝ. Канабисът с наличие на по-малко от 1% Tetrahidrokanabinol (THC) – химикалът, който предизвиква ефекта на напушването, е широко разпространен из магазините за цигарени изделия в Швейцария от 2017 г. насам. Притежанието на до 10 грама от по-наситените разновидности се наказва с глоба в размер на 100 швейцарски франка.

Още по темата

Опитите на търговци и производители да принудят швейцарския съд да запази 12-те процента данък върху този вид тютюневи изделия бе отхвърлен от магистратите. На практика ставката върху производството на канабис остава 38 франка за килограм, а ДДС става 25%.

Решението все още подлежи на обжалване във Върховния съд.

 

Последни новини
Още от Новини от света