Инцидентът в Етиопия застрашава поръчки на Boeing за над 55 млрд. долара

Книжата на американския производител поевтиняха с 12% тази седмица

Снимка: SUZANNE PLUNKETT Снимка: SUZANNE PLUNKETT

Инцидентът в Етиопия с Boeing 737 Max събуди съмненията за безопасността на самолета сред редица авиокомпании по целия свят и ги накара да преосмислят плановете си за закупуване на машини от американския производител, засягайки за момента около 55 млрд. долара от евентуалните бъдещи приходи на Boeing, съобщава Bloomberg.

VietJet Aviation JSC, която миналия месец удвои поръчката си до 200 самолета на цена от около 25 млрд. долара, заяви, че ще вземе решение за плановете си, след като бъде открита причината за трагедията.

Kenya Airways Plc посочи, че обмисля да се пренасочи към закупуване на самолети от конкурента на Boeing Airbus SE.

Индонезийската Lion Air също обмисля да пренасочи поръчката си за 22 млрд. долара в полза на Airbus, твърди източник, запознат с плановете на компанията, а бъдещето на поръчката на Flyade за 5,9 млрд. долара е все още неясно.

Boeing, чиито акции са загубили 12% от стойността си тази седмица, е изправена пред нарастващ финансов риск след две катастрофи на самолета 737 Max през последните 5 месеца.

В неделя самолет Boeing 737 на Етиопските авиолинии се разби на път от от Адис Абеба за кенийската столица Найроби. На борда на самолета пътуваха 157 души, сред тях няма оцелели.

В края на октомври 2018 г. отново Boeing 737 се разби в морето край Индонезия няколко минути след излитането си. Всички 189 души на борда загинаха.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света