Русия и Япония не спорят за Курилите, а преговарят по сключване на мирния договор

Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент в отговор на журналисти

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Преговорите на Руската федерация и Япония засягат не въпроса за предаването на Южните Курилски острови, а сключването на мирен договор. Това заяви прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков в отговор на питането на журналисти дали наистина Кремъл отказва да разглежда в преговорите с Япония предаването на Курилите, предаде ТАСС.

„Не става дума за предаване или не на островите. С японските ни партньори работим по въпроса за мирния договор. Този въпрос е на дневен ред". Представителят на Кремъл подчерта, че по въпроса за възможността за прехвърляне на Южните Курилски острови на Япония "няма спорни въпроси или внушения в момента, извършва се много търпелива и спокойна работа".

Според Песков публикациите за преговорите между Москва и Токио са в природата на политически разсъждения, в които има много спекулации. Представителят на Кремъл посочи, че „такива преговори могат да се провеждат в продължение на години, те са много сложни по своята същност и, като правило е в интерес докато продължават тези преговори на междинни етапи да не се дава детайлна информация. Такава няма да бъде дадена и в този случай".

"Всичко, което четете за руско-японските отношения и въпросите, които са в дневния ред, е по-скоро въпрос на експертни разсъждения от политолози. Според социологическите проучвания мнозинството от руснаците се противопоставят на прехвърлянето на островите на Япония и тази позиция не може да бъде пренебрегната. По време на преговорите няма съмнение да предадем островите или не, задачата на експертите е да се споразумеят за сключването на мирен договор".

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света