Джеръми Хънт: Да не изключваме варианта за Brexit без сделка

Външният министър на Великобритания предупреди за опустошителните последствия, които отмяната на Brexit ще има върху Консервативната партия

Британският министър на външните работи Джеръми Хънт. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Британският министър на външните работи Джеръми Хънт. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Външният министър на Великобритания Джеръми Хънт намекна, че ще подкрепи раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без споразумение по време на гласуването в парламента в сряда, в случай, че премиерът Тереза Мей не успее да събере необходимата парламентарна подкрепа на сделката ѝ с Брюксел във вторник, пише Bloomberg.

През следващата седмица предстоят няколко важни гласувания в британския парламент, като първото от тях ще бъде това за ревизираната сделка, която Мей постигна в края на миналата година с Брюксел.

В случай, че Лондон не приеме споразумението във вторник, в сряда Мей ще попита парламента дали подкрепя раздяла с блока без сделка, а в четвъртък предстои гласуване за евентуалното отлагане на процеса.

Хънт отказа да посочи през BBC кой вариант смята да подкрепи, отбелязвайки, че не мисли, че “възможността за Brexit без споразумение трябва да се изключва”.

Министърът призова членовете на Консервативната партия да подкрепят споразумението на Мей, предупреждавайки за “опустошителните” последствия за партията, в случай, че Brexit бъде отменен.

“Има хора, които се опитват да спрат Brexit. За да се случи това са необходими само 3 неща - отказ от сделката, удължаване на процеса и нов референдум. След по-малко от 3 седмици те могат да имат 2 от тях”, отбеляза той.

“Разведените двойки често не живеят врата до врата до края на животите си”, каза още Хънт по повод на това как вижда отношенията между Кралството и блока след раздялата им.  

Последни новини
Още от Новини от света