В Полша са открити документи, описващи местоположението на нацистките съкровища

Във "Военния дневник" с 500 страници са изброени 11 тайника на територията на Долна Силезия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

В Полша обявиха откриването на документи с ясно описание на местонахождението на тайниците, в които нацистите са скрили ценности и предмети на изкуството.

Наличието на такъв "Военен дневник" бе докладвано от ръководителя на полско-германската фондация "Schlesische Brucke" Дариуш Франц Дзевятек. Според него той е получил тези документи преди 10 години. "Това беше подарък, отговор на моето искане за финансова подкрепа на нашата фондация. Тогава подчертах, че не искаме пари, но искаме само да ни даде възможност да продължим дейността си", заяви ръководителят на организацията в интервю за TVN24.

Дзевятек каза, че е получил ценни документи от германската християнска организация Quedlinburg, която от своя страна ги е получила благодарение на потомък на един от войниците, който е помагал да се закопаят съкровищата. Автор на записките е SS офицер Егон Оленхауер, който е бил асистент на Гюнтер Грундман, който по време на войната е участвал в евакуацията на ценности в района на Силезия.

Съдържание на дневника
Както каза Дзевятек, военният дневник, който притежава, има 500 страници. Листовете на немски език описват местоположението на 11 тайника на територията на Долна Силезия в Южна Полша. Записките съдържат много подробности, посочва се как е защитено хранилището и колко гъста е гората на това място.

Според Дзевятек, в един от тайниците е "Златото на Вроцлав" или "Бреслауското злато" - опаковани във водоустойчиви кутии банкови депозити, ценни книжа, произведения на изкуството, музейни колекции, документация, които все още не са намерени. "Първоначално бяха извозени 56 кутии, но авторът описва, че един артилерийски снаряд е ударил този товар по време на транспортиране, затова само 48 кутии са били откарани в тайника", каза председателят на полско-германската фондация.

По негови думи, злато и произведения на изкуството са скрити и в други скривалища. В инвентаризациите са имената на Рембранд, Рубенс, Караваджо, Моне, Ботичели. Списъкът включва най-ценния от липсващите в полската колекция от творби на Рафаел - "Портрет на млад мъж". Това е картина, открадната от нацистите от колекцията на князе Чарторийски.

За откритието си Дзевятек докладва на полските власти, както се изисква от полското законодателство. Той разчита на помощ, тъй като според дневника тайниците на Третия райх са в трудно достъпни места и често дълбоко под земята. "Това е трудна и скъпа работа", посочва той. Той е предал информация за военния дневник на Министерството на националното наследство на Полша през октомври 2018 година. "След това се възцари тишина" - отбеляза той. Неговата фондация чака отговор от властите и наблюдава местонахождението на предполагаемото местоположение на съкровищата.

Дзевятек твърди, че документите са автентични. Според него това е потвърдено от германски експерти. Полските изследователи подчертават, че информацията за златото на Третия райх, скрито в Полша, се появи отдавна, но за първи път беше открит документ, който може да бъде проверен и проучен.

Златен влак
По-рано бе съобщено, че група ентусиасти търсят "златен влак" в Полша, където могат да бъдат запазени съкровища, откраднати от фашистите в окупираната република. Търсенето на анонимния екип започва през август 2016 г. Въпреки факта, че в работата са участвали тежки машини, включително булдозери и багери, нищо не е могло да бъде открито. Устройствата обаче регистрират наличието на подземни кухини, които все още не са напълно проучени.

Според редица полски историци, нацистите, които се страхували от напредъка на Червената армия, се опитвали да пренесат товари от цветни метали, ценно промишлено оборудване и златни кюлчета от Вроцлав във Валбжих. Стойността на товара и неговият точен състав са неизвестни.

Документирано е само, че съкровищата напускат Вроцлав, но не достигат до местоназначението си. Предполага се, че фашистите, отговорни за доставянето на ценностите са могли да скрият от съветската авиация „златен влак“ в един от планинските тунели, който след това се е срутил, скривайки скъпоценния товар в продължение на много десетилетия.

Последни новини
Още от Новини от света