Удължиха до 10 май срока за приключване на сделките с книжата на PDVSA

Целта на американските власти е да се приключат някои финансови взаимоотношения на компанията

Главният офис на Венецуелската държавна петролна компания. Снимка: Fernando Llano Главният офис на Венецуелската държавна петролна компания. Снимка: Fernando Llano

Съединените щати удължиха крайния срок за приключване на сделките с ценни книжа на Венецуелската държавна петролна компания (PDVSA) до 10 май 2019 г. Това съобщи в петък Департаментът за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от ТАСС.

"Отделът за контрол на чуждестранните активи удължава срока на валидност на разпоредби, свързани с прекратяването на някои финансови договори и други споразумения, свързани с ценни книжа, трансформации в приложения в 3D, лицензии, или с някои ценни книжа на PDVSA", се казва в изявлението. "Това разрешение е валидно до 12:01 на 10 май 2019 г.", се казва в документа.

Американската администрация на 28 януари наложи санкции срещу PDVSA. В същото време американското министерство на финансите обеща да започне да издава временни лицензи, за да разреши "някои сделки" на петролната и газовата компания. Според Вашингтон американската страна се опитва да окаже максимален натиск за президента на Венецуела Николас Мадуро да проведе предсрочни президентски избори.

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гвайдо, чието назначаване на поста председател на парламента преди два дни анулира Върховният съд на Венецуела, се обяви за действащ президент на страната. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях. Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ, припомня ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света