Nikkei: Хакери от Северна Корея са прибрали около $ 570 милиона през 2017-2018

Доклад на Съвета за сигурност на ООН сочи, че през този период Пхенян е предприел най-малко пет успешни взлома на криптовалутни борси в различни азиатски държави

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Хакери от Северна Корея чрез кибератаки са похитили за периода от януари 2017 до септември 2018 около $ 570 милиона, включително в криптовалута. Както съобщава в събота японският вестник Nikkei, съответните данни са дадени в доклада на Комитета на Съвета за сигурност на ООН за санкциите на Северна Корея, който ще бъде публикуван през март.

Според експерти на комисията, през последните две години Пхенян е предприел най-малко пет успешни взлома на криптовалутни борси в различни азиатски страни. Освен това КНДР е могла да използва технология блокчейн, за да заобиколи приложимия за страната режим на санкции.

В същото време севернокорейските компании започнаха активно да използват акаунти в YouTube и Instagram за продажбата на военно оборудване, което също е забранено от санкциите, се казва в документа.  WeChat, според комисията, се превърна в друг инструмент, който позволява на Северна Корея да извършва незаконна търговия в открито море. По-конкретно чрез кореспонденция през чат-приложението е предавана информация за координатите на корабите, от които след това севернокорейските катери изпомпвали петрол или пренатоварвали стоки.

По отношение на Северна Корея в момента съществува най-тежък режим на санкции, включително на финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставка на ракетно гориво, оборудване и материали с двойна употреба, както и износ на въглища, желязо, олово, морски храни и други продукти от страната. Последният път, когато санкциите бяха затегнати, бе на 22 декември 2017 година.

Последни новини
Още от Новини от света