В Каракас няма ток, вода и телефонни връзки, не се движи метрото

Правителството на Венецуела обяви петъка за почивен ден, за да се възстанови енергийната система

Снимка: Валерий Шарифулин/ТАСС Снимка: Валерий Шарифулин/ТАСС

Прекъсването на електрозахранването за около 13 часа доведе до сериозни проблеми с водоснабдяването и телефонните връзки в столицата на Венецуела Каракас. Това съобщава ТАСС.

Част от полетите от главното летище на Венецуела са отменени след прекъсване на електрозахранването.
Столицата на Венецуела редовно изпитва прекъсвания на електрозахранването, така че повечето обществени сгради имат собствени източници на енергия, които осигуряват основно осветление и водоснабдяване. Основната част от жилищния сектор обаче няма резервни източници на електроенергия. Според съобщеното за ТАСС в петък от жителите на различни райони на Каракас, много от апартаментите нямат вода.

Правителството на Венецуела обяви в петък един почивен ден и отмени учебните занятия в училищата поради изключването на електрозахранването. Това се съобщава от телевизионния канал Telesur във връзка с изявлението на вицепрезидента на Венецуела Делси Родригес.

"Вицепрезидентът Далси Родригес обяви, че тази мярка ще бъде в сила само в петък, за да спомогне за възстановяването на енергийната система, която е била "атакувана от десни екстремисти, окуражени от империалистическите политици", съобщи телевизионният канал.

В четвъртък Каракас и 20 от 23-те щати на Венецуела останаха без електрозахранване. Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа Симон Боливар в щата Боливар, който е най-големият в страната. Президентът Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се.

От четвъртък вечер метрото не работи. Клетъчната комуникация също не функционира добре поради факта, че в резултат на прекъсване на електрозахранването много от кулите за предаване на сигнали спряха да работят. Много хора в последните часове не могат да се свържат по телефона, качеството на интернет се е влошило рязко, много национални сайтове не се отварят. Някои местни телевизионни канали също не работят, въпреки че държавната телевизия на Венецуела продължава да излъчва.

Жителите на Каракас в петък сутринта можеха да се видят да изразяват недоволство от действията на властите при ситуацията на прекъсване на електрозахранването. Някои от тях излязоха на улицата с тенджери и с лъжици, за да привлекат внимание, съобщава ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света