Мей пробва да засили натиска върху ЕС

Решенията, които ЕС ще вземе в идните дни, ще имат значително въздействие върху резултата от вота, ще каже премиерът

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей ще засили натиска над Брюксел днес, за да се излезе от задънената улица в дискусиите за Brexit, предава Bloomberg.

Мей ще каже в петък на лидерите на Европейския съюз, че резултатите от историческото гласуване по сделката с Brexit следващата седмица са в ръцете ѝ, тъй като се появиха признаци, че двете страни поне се опитват да постигнат напредък към сделка.

Европейският съюз направи нова оферта в опит да се прекъсне безизходицата на Brexit, макар че и новото предложение не отговаря на исканията на Великобритания, поясняват източници на агенцията, запознати с европейската страна на преговорите.

В реч в Гримзби, в Североизточна Англия, Мей ще засегне въпроса за водените преговори с Брюксел за отстъпки по договорката за Brexit в частта ѝ за предпазния механизъм за Северна Ирландия, който ще гарантира, че няма да има поява на физическа граница на остров Ирландия. Договорката на Мей с ЕС беше отхвърлена с голямо мнозинство в британския парламент през януари и Мей се зарече да постигне отстъпки от ЕС.

„Подобно на британските депутати, които ще трябва да направят важен избор следващата седмица, ЕС ще трябва да направи също избор", ще каже Мей. „В интерес на европейците е Великобритания да излезе със споразумение. Работим с тях по въпроса, но решенията, които ЕС ще вземе в идните дни, ще имат значително въздействие върху резултата от вота", ще каже Мей. Освен това тя ще поясни, че нейното правителство е решено да получи юридически обвързващи промени по предпазния механизъм за Северна Ирландия, които ще гарантират, че страната няма да се окаже в постоянния капан на този механизъм. Европейците изключиха на няколко пъти предоговарянето на споразумението, договорено през ноември с Мей.

Във вторник британските депутати ще гласуват по евентуална ревизирана сделка за Brexit. Ако те не я одобрят, на следващия ден Мей ще им зададе въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако те отхвърлят опцията, тогава в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Brexit, който засега е планиран за 29 март.

Последни новини
Още от Новини от света