Походът на адвокатите в столицата на Алжир настоява за недопускане до изборите на 82-годишния държавен глава

Бутефлика, спечелил недоволството на обществеността, управлява страната в последните 20 години

Снимка: Укринформ Снимка: Укринформ

В столицата на Алжир се провежда маршът на адвокатите, който настоява сегашният държавен глава, 82-годишният Абделазиз Бутефлика, който се кандидатира за пети мандат, да бъде възпрепятстван да дойде на президентските избори през април. Това се съобщава от информационния портал TSA, цитиран от ТАСС.

Около хиляда адвокати, облечени в мантии, се събраха пред сградата на Конституционния съвет (КС), който се занимава с разглеждане на заявления за регистрация на кандидатите за участие в изборите. Те са блокирани от полицейски патрули, които създават бариери. "Няма пети мандат! Хората искат да свалят режима! Републиката не е кралство", казват адвокатите."Ние изискваме от Конституционния съвет да покаже отговорност. Тази кандидатура на Бутефлика е неприемлива", заяви членът на Съвета на адвокатската колегия, Ахмед Дахим. Според него сред документите, представени пред Конституционния съд, трябва да има медицинско удостоверение за здравословното състояние на кандидата за висша длъжност. Според информационния портал TSA адвокатите се опитват да преодолеят бариерите и да се доближат до сградата на КС.

Междувременно Бутефлика е в Университетската болница в Женева от края на февруари. Според пресата държавният глава "изисква постоянна грижа, а животът му е изложен на риск". В момента се провеждат митинги с адвокати в други градове на Алжир, например в Константин.

Междувременно алжирската общественост призовава властите да прилагат чл. 102 от Конституцията, който предвижда назначаването на председателя на парламента в случай на сериозно и продължително заболяване на президента като временен държавен глава с последващо свикване на предсрочни президентски избори.

В сряда стана известно, че Националният съюз на колегията на алжирските адвокати обяви обща стачка за период от четири дни (от 11 март). В специално изявление неговите членове поискаха "отлагане на президентските избори и сформиране на преходно правителство, на което трябва да бъде дадена властта да организира прозрачни избори в спокойна атмосфера".

Съюзът също така призова Конституционния съвет на Алжир да не регистрира Бутефлика като кандидат за изборите поради лошото му здравословно състояние. В допълнение се изтъква необходимостта от спазване на член от конституцията, който задължава кандидата за най-високата длъжност сам да представи документите си за регистрация.

Първият тур на президентските избори в Алжир ще се проведе на 18 април. За да участват в него документи са подали 21 кандидати, включително Бутефлика. Следващата седмица ще се вземе решение за тяхната регистрация или отказ.

Според коментаторите, опозиционните кръгове и младите хора се готвят да организират масови протести и антиправителствени демонстрации в цялата страна в петък, 8 март. Тяхната основна цел е да постигнат отказ на участието на Бутефлика, който е на най-високата длъжност от 1999 г., в предстоящите избори, посочва ТАСС.

 

Последни новини
Още от Новини от света