Френското министерство на отбраната възнамерява да увеличи броя на жените офицери

Подобряването на перспективите за военна служба пред жените е част от програмата за феминизация на армията

Снимка: ru/TSN Снимка: ru/TSN

Увеличаването на броя на жените-офицери и подобряването на перспективите за служба в армията ще бъде една от ключовите мерки, обявени в плана за феминизация на отбранителния сектор, съобщи министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли. Подробен документ се публикува и на интернет страницата на министерството, съобщава ТАСС.

Като цяло планът изброява 22 позиции. Главни сред тях са насърчаването на вярност в службата и повишаването на значимостта на жените във войските. Според министерството на отбраната, през 2017 г. от 266,8 хиляди френски войници 55 хиляди са жени.

Министерството отбелязва, че жените в армията сега формално имат същите възможности като мъжете, но има много малко от тях сред висшите командири - едва 7% от общия брой. Причините са по-ранното напускане на жените от службата (средно осем години по-рано от мъжете) по семейни причини.

Министърът на отбраната обърна внимание на шестте основни мерки, които трябва да допринесат за промяна на ситуацията. На първо място, става дума за разширяване на списъка със специалности, в които жените могат да служат в редиците на въоръжените сили. Предвижда се също да се организира менторски институт, в рамките на който военнослужещите да получат подкрепа за изграждане на професионална кариера.

За да се предотвратят ранните оставки по семейни причини, Парли обещава да въведе законодателна инициатива, която ще увеличи до пет години кариерата им заради периода на отпуск за отглеждане на дете, по време на който жените запазват правото си на повишение.

До 2022 г. министърът на въоръжените сили очаква делът на жените сред висши командири да достигне до 10%, а до 2025 г. да се удвои.

Последни новини
Още от Новини от света