По-високи данъци за богатите американци предлагат демократите

Нарастващите неравенства според мнозина са причина идеята да намира привърженици

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

С по-големи данъци да се облагат богатите и компаниите, за да се подобри здравната система или, по-общо, да се води борба срещу неравенствата? Дълго време оставяйки табу в Съединените щати, идеята, подета от лявото крило на Демократическата партия, печели привърженици, коментира Катрин Триомф от агенция Франс прес. Коментара цитира Investor.bg.

В една страна, която олицетворява предприемаческия дух и има най-много милиардери в света, темата е водеща за всички през последните седмици.

Няма нито един кандидат за номинацията на демократите за президентските избори през 2020 година, който да не говори за нея. Претендентите са насърчавани от двама прочути милиардери, загрижени от увеличаването на неравенствата: Бил Гейтс и Уорън Бъфет, съответно на второ и трето място в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света за миналата година, посочва още сайтът.

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс, който е доста вляво, първи повдигна темата по време на кампанията за президентските избори през 2016 година, когато се обяви за повишаване на федералните данъци, за да бъде финансирано безплатно висше образование и здравно осигуряване за всички.

Четете повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света