Китайски хакери са атакували повече от 20 университета в САЩ, за да похитят военни разработки

Хавайският, Вашингтонският университет, Масачузетският технологичен институт, Университета на Пенсилвания са обекти на атаките, посочва The Wall Street Journal

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Хакери, свързани с Китай, извършват кибератаки срещу университети в Съединените щати, Канада и страните от Югоизточна Азия като част от „внимателно изработен план за похищение на изследвания в областта на военно-морските технологии“. Това съобщи във вторник The Wall Street Journal, позовавайки се на данни от информационното звено за киберсигурност iDefense на Accenture Security, със седалище в Ню Йорк, съобщи ТАСС.

Според публикувани данни, сред университетите, които са били подложени на кибератаки от Китай, са Университета на Хавай, Университета на Вашингтон, Масачузетския технологичен институт, Университета на Пенсилвания и други. Повечето от тях, според публикацията, по един или друг начин са свързани с Океанографския институт в Уудс Хол (Масачузетс), който също е претърпял кибератака. Някои от тези университети имат договори с американския флот.

Вестникът съобщава, че специалистите на iDefense са успели да открият кибер активността във вътрешните сървъри на споменатите университети, идващи от сървъри, разположени в Китай и контролирани от група хакери, известни на експерти под различни имена - Temp.Periscope, Leviathan или Mudcarp. Американската компания FireEye, специализирана в областта на компютърната сигурност, посочи, че информацията, разпространявана от iDefense, обикновено е в съответствие с техните собствени данни.

Wall Street Journal подчертава, че "китайските власти все още не са коментирали информацията, която се е появила, отричайки по принцип тяхното участие в осъществяването на каквито  ида било кибератаки".

През декември същият вестник съобщи, че през последната година и половина хакери, свързани с Китай, значително са засилили опитите за киберпрестъпления в електронните системи на контрагентите на американския флот. Както бе отбелязано в публикацията, хакерите се предполага, че са успели да откраднат класифицирана информация, свързана с най-новите военни технологии на САЩ.

Проблемът с хакерските атаки, наред с дисбаланса в търговията, е основно препятствие в преговорите между Пекин и Вашингтон за разрешаване на различията относно търговските отношения и достъпа на Китай до американските високи технологии.

В началото на декември 2018 г. американският президент и китайският лидер на среща в Аржентина се съгласиха да предприемат мерки в рамките на три месеца, насочени към сключване на търговско споразумение между двете страни. Американският президент заяви, че на 1 януари се съгласява да не повишава тарифите от 10% на 25% за китайските продукти на обща стойност 200 млрд. долара, както бе планирал по-рано. Срокът за сключване на търговската сделка изтече на 1 март, но Тръмп изрази готовност да не вдига мита до успешно споразумение в правилната за Вашингтон посока.

Последни новини
Още от Новини от света