Унгария приветства венецуелците

Унгарското правителство е приело стотици хора от Венецуела. Те обаче не трябва да се наричат ​​бежанци“

Снимка: static.independent.co.uk Снимка: static.independent.co.uk

През миналата година Унгария e приела стотици хора от Венецуела, твърдят медии. Това предизвика известен смут в страната, защото темата никога не е била обсъждана, а унгарските власти са критични към бежанската политика на ЕС заради информационна кампания. В случая с Венецуела обаче унгарското правителство твърди, че става дума за „завръщане“, пише германският седмичник Die Zeit.

Според унгарския новинарски сайт index.hu заинтересованите от влизане в Унгария е трябвало да докажат с документи, че имат унгарски произход, преди да влязат в програмата. Трябвало е да докажат, че имат поне един унгарски родственик. А всъщност повечето дори не говорят унгарски и никога не са посещавали страната.

Според материал на BBC 350 души от Венецуела вече са пристигнали в страната, а други 750 са в списъка на чакащите. Самолетни билети са били осигурени от унгарското посолство в Еквадор и унгарската служба за помощ към Малтийския орден. Правителството предоставя настаняване за една година, програми за интеграция и езикови курсове.

"Правителството даде ясно да се разбере, че това би било трудно за комуникация - заради собствената им истерична антимиграционна кампания", заяви един от венецуелците пред BBC. "То държи на думата "завръщане". Самите венецуелци също твърдят пред index.hu, че са били помолени от организаторите на програмата да не говорят за приема им. През 20-ти век хиляди унгарци са емигрирали във Венецуела. Повечето - след Втората световна война или са избягали след неуспешното въстание срещу комунистите от 1956 година.

"Ние не възприемаме Унгария като мигранти"

Правителството отхвърля обвиненията, че държи в тайна програмата. "Говорейки за Унгария, ние не разглеждаме Унгария като мигранти", каза Гергели Гуляш, началник на кабинета на министър-председателя. Междувременно опозиционните партии обвиниха правителството в лицемерие, тъй като то същевременно отхвърля търсещите убежище от Сирия, Ирак или Афганистан.

Правителството на премиера Виктор Орбан обвинява ЕС и американския милиардер Джордж Сорос в информационна кампания за насърчаване на нелегалната миграция в Европа. Затова водещи политици сред християндемократите поискаха партията на Орбан да бъде изключена от Европейската народна партия (ЕНП). Правителството обяви незаконната миграция за престъпление с помощта на закона "Stop Soros".

В резултат на кризата във Венецуела повече от 3 милиона души са напуснали страната. Богатата на петрол южноамериканска държава изпитва сериозни проблеми с доставките и страда от висока инфлация от години. Към момента в нея се разгаря борба за власт между президента Николас Мадуро и опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент.

Последни новини
Още от Новини от света