Три сценария за оттеглянето на Мадуро от президентския пост посочва Гуайдо

Първият сценарий предлага провеждане на свободни и честни избори

Снимка: Andre Coelho/Bloomberg Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайо, който се обяви за действащ президент на Венецуела, вижда три сценария, при които сегашният държавен глава Николас Мадуро може да напусне поста си. Това каза той в интервю за The Washington Post, публикувано в понеделник, цитира ТАСС.

Политикът беше запитан дали вижда варианти за развитие на събитията, при които Мадуро ще напусне поста си без използване на сила. "Ние във Венецуела вече сме опитали всичко възможно: протестираме, използваме всички възможности за мирно предаване на властта. И сега виждам три сценария", отговори той.

Първият сценарий, според него, е да се проведат "свободни и честни избори". Вторият според Гуайдо е най-малко вероятен в сегашната ситуация - предполага "един вид предаване на власт, но с частично запазване на сегашния режим". "Накрая, има опция, при която военните могат да преминат към страната на конституцията, на страната на Гуайдо и на страната на съпротивата, това ще може да спре узурпацията на властта", каза опозиционният лидер.

Журналистът отправи забележка към Гуайдо в отговор на последната му реплика - дали в този случай говорим за военен преврат. "Вярно е, но военните са на страната на конституцията, така че това не е военен преврат. Това е прекратяването на узурпацията на властта", каза политикът.

Последни новини
Още от Новини от света