Руският премиер Дмитрий Медведев пристига у нас на официално посещение

Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и Русия ще бъде сред ключовите теми

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сътрудничеството между България и Русия в областта на енергетиката ще бъде сред водещите теми на започващото следобед двудневно официално посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Той идва у нас по покана на българския си колега Бойко Борисов, а програмата му днес включва среща и българския президент Румен Радев. Това пише БНР.

През май миналата година след разговора в Кремъл между Борисов и руския президент Владимир Путин стана ясно, че „Турски поток“ се ориентира към България. Преди дни Борисов отново подчерта, че газоразпределителят край Варна е приоритет за страната ни.

„Ако го няма хъба, думата транзит е забранена, ще ни обиколят, както ни обикалят досега. Ние се борим за него, защото той гарантира да остане същото количество газ, което имаме и сега“, каза премиерът.

Проектът АЕЦ „Белене“ е другата енергийна тема от двустранен интерес на фона на вече предприетите стъпки за търсене на стратегически инвеститор. Който и да го строи, следва да работи с конструктора на реакторите „Росатом“, макар че те вече са българска собственост.

В дневния ред на предстоящите преговори са актуалните въпроси на двустранното търговско-икономическо, инвестиционно, научно-техническо и културно-хуманитарно сътрудничество, гласи пък официалното съобщение на сайта на руското правителство. Предвижда се да бъдат дискутирани и съвместните проекти в енергетиката.


 

Последни новини
Още от Новини от света