Финансовият директор на ‎Huawei заведе дело срещу канадските власти

Причината касае обвинения в нарушения на конституционните права на Мън Уанчжоу в рамките на ареста ѝ на 1 декември

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Финансовият директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанчжоу заведе дело срещу канадските власти, които тя обвинява в нарушение на нейните конституционни права при ареста ѝ във Ванкувър в началото на декември, предадоха световните агенции, предава Investor.bg.

Адвокатите на Мън са внесли в петък иск пред Върховния съд на канадската провинция Британска Колумбия. Искът е спрямо срещу членове на канадското правителство, митническите служби и федералната полиция с цел получаване на обезщетение за нанесени вреди.

Мън твърди, че е жертва на сериозни нарушения на конституционните ѝ права при ареста и разпита ѝ при спиране на летището във Ванкувър на 1 декември миналата година. Арестът беше извършен по искане на САЩ, които настояват за екстрадицията на Мън заради измами относно бизнес с Иран в нарушение на американските търговски санкции срещу страната. Този случай предизвика безпрецедентна дипломатическа криза между Канада и Китай.

Адвокатите на Мън оспорват условията, при които е била разпитвана клиентката им в продължение на три часа от митнически служители. Официално разпитът е бил част от рутинна проверка и едва накрая на Мън е било заявено, че тя е арестувана заради издадена заповед за арест. През трите часа митничарите преглеждали телефона, компютъра и багажа ѝ, нарушавайки правата ѝ, посочват адвокатите.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света