Младите европейци са достатъчно подготвени за променящия се пазар на труда

Настоящите кадри обаче не се адаптират толкова лесно към технологичната динамика, сочи изследване

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

По-голямата част от младите европейци (77%) се чувстват подготвени за пазара на труда в дигиталната ера, но остават критични към методите, по които националните образователни системи се опитват да ги подготвят, пише сайтът Euractiv, позовавайки се на изследване на IPSOS.

Работодателите (79%) също са убедени, че младите хора са достатъчно подготвени, сочат резултатите. Те обаче остават критични към нивото на подготовка на настоящите служители и способността им да се приспособят към промените, настъпили в следствие на технологичната динамика.

Въздействието на изкуствения интелект, напредналата роботика, новите мобилни комуникации (5G) и други технологии оказват влияние върху начина, по които живеем и работим. Според мнозина т.нар. Индустрия 4.0 носи риска много хора да останат без работа.

Анализатори смятат, че новото поколение работници може да смени по повече от 10 работни места в професионалния си път.

„Тези преходи могат да бъдат доброволни или принудителни, но неизбежно изискват нови знания, умения и нагласи, гъвкавост и адаптивност“, посочи комисарят по заетостта Мариан Тейсен.

Въпреки нарастващата тревога към бързо променящия се свят на работа, проучването показва, че повече от три четвърти (78%) от младите европейци са оптимисти за начина, по който хората ще работят след 10 години.

Този оптимизъм се споделя и от работодателите и образователните специалисти.

В проучването са участвали повече от 3 хил. души от Франция, Германия, Испания, Великобритания и Белгия.

 

Последни новини
Още от Новини от света