Седем загинали при престрелки между Индия и Пакистан

Тлеещият конфликт между Индия и Пакистан назрява: след свалянето на индийски изтребител най-малко четирима цивилни загинаха от престрелки

Снимка: theguardian.com Снимка: theguardian.com

В разгара на напрежението между Индия и Пакистан са загинали най-малко четирима цивилни, а други 11 са ранени при престрелки в граничния район на Кашмир. Това пише t-online.de, позовавайки се на DPA.

В индийската част конфликтния район са убити 24-годишна жена и двете ѝ деца, съобщи говорител на индийската полиция днес. Бащата е сериозно ранен. От пакистанското обстрелване имаше седем други ранени от индийска страна, сочат в медийни съобщения.

В пакистанската част на Кашмир едно момче е убито, а трима други са ранени, съобщиха пакистански служители по сигурността. От петък армиите на воюващите съседи многократно са стреляли по границата между частите на Кашмир, контролирани от двете страни.

Напрежението между двете ядрени сили се е влошило през последните дни. След като американските военновъздушни сили нападнаха пакистанска територия в нощта на вторник за първи път от 1971 г., според сведения Пакистан е свалил два индийски изтребителя в сряда. Заловен ндийски пилот бе освободен в петък и предаден на индийските власти на граничен пункт.

След независимостта на бившата британска Индия и разделянето ѝ на Индия и Пакистан през 1947 г. двете страни претендират за Кашмир - те контролират по част от него. Днешните ядрени сили вече са водили две войни около Хималайската долина.

Последни новини
Още от Новини от света