Като след приятелски развод - Тръмп и Ким остават добри приятели

Имиджът на американския президент като преследвач на сделки пострада сериозно

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Масата за хранене е подредена. Дълга табла под нарисувано облачно небе, дванадесет тапицирани в златисто стола, сребърни прибори, букети, картички. Apple-Foie-Gras-Pudding ще бъде сервирам, като рибата е основно ястие, а за десерт ще има британски пай Banoffee с чай от женшен.

Не не. Малко преди празничната прощална вечеря говорителката на американското правителство Сара Хъкаби Сандърс заяви пред репортерите: срещата на върха ще бъде „съкратена” спонтанно, пресконференцията на президента Доналд Тръмп ще се проведе по-рано в часа на планираното подписване на съвместно окончателно изявление, което се е провалило напълно.

Така че дори няма да се хранят заедно. Така рязко се срина втората ядрена среща на върха на Тръмп със севернокорейския владетел Ким Чен Ун в Ханой. Същевременно се срива и имиджът на Тръмп на непогрешимия преследвач на сделки – имидж, който вече пострада у дома след драмата за спиране на дейността на правителствените агенции, а сега и на международната сцена. А по този начин, поне засега, се сриват и неговите надежди за дългоочакваната Нобелова награда за мир. „Понякога трябва да си тръгнеш", опитва се Тръмп да оправдае провала пред много журналисти, пише Der Spiegel.

Все още не е ясно какво точно се е случило зад кулисите между учтивостта, с която бя продължена срещата сутринта във столицата на Виетнам, и прибързано заминаващия си Тръмп. Както той казва, преговорите са се провалили поради призива на Ким към САЩ да премахнат всички санкции срещу Северна Корея в замяна на половинчати мерки за разрушаване на ядрената програма: „Това не е достатъчно“, категоричен е Тръмп.

Само че от Северна Корея идват други сигнали – тя е поискала само частично отменяне на санкциите срещу нея в замяна на затварянето на ядрения комплекс Йонбьон, заяви севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо. Той даде извънредна пресконференция в Ханой, след като двудневната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица завърши, без да бъде договорено споразумение. И така Йон-хо оспори обяснението на Тръмп, че срещата се е провалила, защото Северна Корея е поискала пълно отменяне на санкциите. 

Още по темата

Колко може да му се вярва на Тръмп, за комуто нищо не е по-важно от имиджа на силата? Истината от Ханой е малко по-различна: твърди се, че преговорите са били на ръба още от самото начало въпреки всички ласкателства. Не на последно място - заради очевидно хаотичната подготовка на екипа на Тръмп, който остава вътрешно разделен по въпроса за Северна Корея и в чиито рамки самият президент трудно може да се надява на помощ.

Това е катастрофа за Тръмп - финалът на два катастрофални дни далеч от дома, когато той отново се оказва претоварен от политиката. Вкъщи неговият бивш адвокат Майкъл Коен краде място в заглавията на вестниците, обвинявайки го, че е расист и извършител на престъпления пред Конгреса. Драмата преследва Тръмп до Виетнам: в една забележително дълга следобедна почивка в сряда той я е проследил по телевизията, „доколкото можех", каза той.

Външно всички доскоро се изказваха оптимистично. Не само масата в хотел Metropole, където се състоя срещата, беше покрита. Също така и подписването на съвместното "споразумение" беше внимателно планирано точно за 14:05 часа. САЩ могат да открият представителство в Пхенян. Или дори да с декларация за мир може да се сложи официалното прекратяване на корейската война - историческо постижение, което Тръмп искаше да използва, за да насърчи преизбирането си през 2020 г.

По време на закуската те изглеждаха в добро настроение. Ким дори отвърна - за първи път досега - на въпроси от американски репортери. „Не бих казал, че съм песимист“, казва той на корейски. Дали е готов за пълна денукеаризация? „В противен случай няма да съм тук“.

Но по време на последващата разходка в градината на хотела вече можеше да се почувства, че нещо не е наред. Тръмп изглеждаше раздразнен и нетърпелив, почивката свърши преждевременно. Някои приписваха това на влажния въздух, който тегне над града.

Така илюзията за сближаване се спука. Преговорите между САЩ и Северна Корея след срещата на върха в Сингапур ще бъдат задържани за известно време. Твърди се, че двете страни дори не може се споразумеят за за това какво се има предвид под "пълна денуклеаризация" на Корейския полуостров, една странна формулировка на Тръмп от Сингапур. Северна Корея не желаела да бъде инспектирана дори от международни инспектори.

В резултат на това САЩ отхвърлиха призива за пълно, проверимо анализиране на ядрената програма на Северна Корея в Ханой – с драматични последици, съобщи NBC News.

Това е същият проблем, който изведе Северна Корея от ДНЯО през 2003 г., което доведе до дълги и разочароващи преговори. Сегашният президент на САЩ се провали при същите препъни камъни, при които се спънаха и предшествениците му, на които той се подиграва.

Ким, когото ухажваше предишния ден като „приятел" и „велик лидер", на следващия ден вече е „много силен характер". Двамата искали да останат „добри приятели“. Като след приятелски развод.

„Дами и господа“, заключава Тръмп, „ще се кача на самолета и ще се върна в едно прекрасно място, наречено Вашингтон, окръг Колумбия". Той вдига палеца си нагоре и изчезва.

Последни новини
Още от Новини от света