Възможно е ЕК да поиска нова корекция на италианския бюджет

Брюксел е малко вероятно да започне процедура за нарушение срещу Рим преди европейските избори

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейската комисия е малко вероятно да започне процедура за нарушение срещу Италия във връзка с публичните ѝ финанси, но Брюксел ще поиска коригиране на тазгодишния бюджет. Това съобщава италианският в. La Repubblica, цитиран от Investor.bg.

Според изданието сред ръководството на Европейския съюз все още има различия по въпроса за това дали е необходимо да бъде санкционирана третата по големина икономика в еврозоната. Някои от най-високопоставените лидери на блока обаче са против подобни мерки. На такова мнение са председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и еврокомисарят по въпросите на икономиката Пиер Московиси, според които не трябва да се прибягва до подобни действия поне до изборите за Европейски парламент на 26 май.

La Repubblica публикува новината, след като в сряда ЕС отправи ново остро предупреждение срещу италианските власти във връзка с дълга на страната и по-слабото ѝ производство, които създават рискове и за другите държави в региона.

В годишната си оценка за състоянието на страната от ЕК посочиха, че съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт – над два пъти по-високо от европейския лимит, не се очаква да намалее. Също така от Комисията отправят и критики за това, че с новия си бюджет правителството отменя някои „важни реформи“, посочва още сайтът.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света