Санкциите срещу Пхенян осуетиха срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Засега не е договорена трета среща между двамата лидери

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че въпросът със санкциите е довел до предсрочното прекратяване на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Срещата на двамата лидери на високо равнище приключи след едва половин час. Това пише Investor.bg.

„Беше заради санкциите. На практика те (представителите на Северна Корея – бел. ред) искаха санкциите да бъдат вдигнати напълно, а ние не можехме да направим това“, заяви държавният глава по време на пресконференция във виетнамската столица Ханой след края на преговорите.

Майк Помпейо твърди, че САЩ са поискали от севернокорейския лидер „да направи повече“ за премахването на ядрената програма на страната, но той не е бил готов на подобна стъпка.

„Понякога просто трябва да си тръгнеш“, каза по повод срещата Тръмп, цитиран от Bloomberg.

Президентът също така спомена в изказване на живо, че не е била договорена трета среща на високо равнище с Ким Чен Ун. „Ще видим какво ще стане“, заяви държавният глава, като изрази надежда, че такава все пак ще има в близко бъдеще.

Тръмп допълни, че Ким е изразил готовност да се откаже от основното севернокорейско ядрено съоръжение Йонбьон, но това „не бе достатъчно“. Той разкри, че САЩ са представили доказателства за наличието на други ядрени обекти, което е изненадало севернокорейската страна. По думите на Помпейо дори и без Йонбьон Пхенян ще може да произвежда ядрени оръжия, което е неприемливо за Вашингтон.

Още по темата прочетете в Investor.bg.


 

Последни новини
Още от Новини от света