Поскъпване на кафето предвиждат експерти

Според втория по големина доставчик на кафе в света глобалният излишък от кафе ще се свие, а това ще се провокира цените

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Феновете на кафето трябва да внимават. Вторият по големина доставчик на кафе в света очаква глобалният излишък, който потисна цените на сортовете зърна робуста и арабика, да се свие, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Излишъкът ще намалее до около 5 млн. чувала тази година от 9 млн. предишната, тъй като лошото време влияе на производителите в Южна и Централна Америка, казва Съни Вегесе, главен изпълнителен директор на земеделския търговец Olam International.

По-слабото производство ще подкрепи цените, смята Вергесе, след като базираният в Сингапур търговец отчете остър спад на печалбата за четвъртото тримесечие благодарение отчасти на по-слабото представяне на бизнеса си с кафе през 2018 г., което вероятно ще продължи и през първата половина на тази година.

„Ако имаме нови свързани с климата изненади, този пазар може потенциално да се разрасне“, каза Вергесе. Той добави, че безпрецедентното ниво на къси позиции на пазара – равняващи се на около 20 млн. чувала – натежават върху фючърсите.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света