3000 атлети от 59 страни очаква Красноярск на Зимната Универсиада

С местна храна, подаръци, ръкавици от кучешка вълна и други изненади посрещат спортистите

Снимка: Кирилл Кухмарь/ТАСС Снимка: Кирилл Кухмарь/ТАСС

Със сибирско гостоприемство, уникални подаръци, ястия от етническа кухня, приготвени от жителите на Красноярск за гости и участници в Универсиадата, градът очаква повече от 3000 атлети от 59 страни - участници. Подготовката за нея е вече тече с пълна сила, посочва ТАСС. Позабравените традиции на световните университетски игри (или световни студентски игри) се възраждат, тази година в Сибир.

Зимната Универсиада ще се проведе в Красноярск от 2 до 12 март. 76 комплекта награди ще бъдат раздадени в 11 спорта: биатлон, ски бягане, кърлинг, сноуборд,  ски ориентиране, фигурно пързаляне, фрийстайл, хокей, хокей с топка и шорт трек. Основен партньор на Игрите е компанията "Норилск Никел".
Летните и зимните Универсиади се провеждат на всеки две години под егидата на Международната университетска спортна федерация. На руска територия летните игри се проведоха два пъти - през 1973 г. Москва бе домакин на състезанията, а през 2013 г. - Казан.

"Най-важното нещо, което градът може да предложи, е да  покаже на чуждестранни гости, е това че Сибир не е някакъв край, където хората ходят, обути във валенки и с мечки, както мислят мнозина, а е огромна земя с голям индустриален потенциал, където живеят много модерни хора ”, заяви Яна Гриб, директор на проектния офис на компанията "Норникел", която участва в подготовката на Универсиадата. "Ще  помогнем да бъдат развенчани някои митове за Сибир, че тук всичко е мрачно и че съществуват предубеждения към другите хора. И можем да покажем на целия свят, че Сибир е съвременна и дружелюбна земя".

Ръкавици и гривни
В рамките на благотворителното събитие гостите на Универсиадата ще получат 100 чифта ръкавици, изплетени от жителите на Красноярск от вълната на сибирски хъски. Ръкавиците плетат служителите на отделения към благотворителния фонд за възрастни и хора с увреждания "Старост в радост".

"Сибир е студен регион, но хората са емоционални тук. Искам да подкрепя спортистите и се радвам, че те ще получат като подарък не просто стандартни сувенири, но и вълнени ръкавици от сибирски хъски, които ще им дават уют и топлина не само по време на Универсиада", - каза представителят на фонда Дмитрий Колцов.

Също така зрителите и гостите на Универсиадата ще могат да получат гривни, направени от рециклирани пластмасови отпадъци.

"По време на тестовите състезания, зрителите и участниците оставиха повече от един тон пластмасови отпадъци, беше решено да се рециклират и да се направят гривни", заявиха организаторите на събитието. Гривната ще се състои от 18 мъниста във формата на бутилки.
Преодоляване на езиковата бариера
Жителите на Красноярск, където много чуждестранни спортисти и фенове се заселиха по време на Универсиадата, започнаха да изучават чужди езици. Сред таксиметровите шофьори и водачите на пътнически превозни средства са разпространени разговорници и брошури, направени с помощна на учениците от гимназията. Лекарите направиха още една стъпка - разработена е брошура на руски, английски и китайски език за комуникация с чужденци. И в случай на спешно приемане на пациенти, лекарите могат да използват инфографиката - да покажат на пациента плакат със снимки и да разберат за какво се оплаква, за да помогнат навреме.
Особености на храната
Гаяз Фаткулин, председател на Единния духовен съвет на мюсюлманите от Красноярската територия, каза, че се очаква около 350 души от спортистите да бъдат изповядващи исляма. С тях ще пристигнат и други членове на делегациите, както и фенове. В подготовката се отчитат хранителните особености на мюсюлманите - няколко земеделски предприятия от региона получиха сертификат за производство на продукти по халал стандарти. Това ще позволи на гостите да имат храна в съответствие с ислямските канони.
Красноярските кафенета, барове и ресторанти разчитат на местните ястия. "Обновихме менюто, включихме национални, руски ястия. Сред тях са ястия от дивеч и северна риба. Задължително пелмени с различни оригинални пълнежи", каза Владимир Владимиров, ресторантьор в Красноярск.
Член на американската делегация Меган Маргарет Томпсън вече е опитала ястия от четири различни кухни, с които гостите на Универсиадата се изхранват в Красноярск.

„Най-много харесвахме руските пелмени и гъбената супа“, каза Меган и призна, че иска да научи повече за историята на Красноярск и да си купи ушанка.
 

Последни новини
Още от Новини от света