Оптимистично начало на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Смятам, че разговорите ще бъдат много успешни, заяви американският президент

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун започнаха втората си официална среща в Ханой, Виетнам, в оптимистично настроение. Това е първата среща между двамата от юни миналата година насам, припомня Bloomberg.

„Смятам, че разговорите ще бъдат много успешни“, заяви Тръмп, определяйки отношенията си с Ким като „страхотни“.

На въпрос дали двамата лидери смятат да обявят официално края на Корейската война американският президент отговори с уклончивото „ще видим“. По-категоричен бе по отношение на въпроса дали е изоставил очакванията, че Северна Корея ще се откаже от ядреното си оръжие, на който отговори с твърдо „не“.

По време на историческата си първа среща в Сингапур през лятото на миналата година двамата лидери обещаха да работят за премахване на ядреното оръжие и постигането на трайно мирно споразумение на Корейския полуостров. Сеул и Пхенян на практика все още са във война от конфликта през 1950-1953 г. насам. Тогава той завърши с примирие, но не и с трайно споразумение.

По-рано в сряда Тръмп заяви, че според него Северна Корея има огромен потенциал за развитие, който обаче може да се осъществи, само ако страната се откаже от ядреното оръжие.

От своя страна севернокорейският лидер изрази увереност в постигането на положителни резултати след днешната среща.

Още по темата

Още по темата

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света