Новите граждани на Кипър са внесли в страната 6,6 млрд. евро

Никозия не прави компромис и не се отказва от програмата си „гражданство срещу инвестиции”

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Желаещи да се установят или да придобият имоти в Кипър граждани на Русия, Китай, арабските страни са инвестирали в страната 6,6 млрд. евро за последните шест години, посочва Investor.

Всяка 4-а сделка на пазара на недвижими имоти на средиземноморския остров е направена с кандидати по програмата „гражданство срещу инвестиции”. Средствата, с които бизнесмени от трети страни са придобили кипърски паспорт, са над половината от общата сума на преките чуждестранни инвестиции, влезли в Кипър в периода 2014-2017 г.

Тези резултати са част от специалното изследване на въздействието на Кипърската инвестиционна програма /по-известна като „гражданство срещу инвестиции”/ върху икономиката на Кипър, проведено от Министерството на финансите. Те са и сред водещите икономически аргументи, с които правителството в Никозия защити прилагането на програмата и обоснова защо не се отказва от нея - въпреки много сериозната критика от Европейската комисия в нейния януарски доклад и за разлика от България, която обяви, че ще прекрати действащата подобна схема. С решението си от 13 февруари кабинетът на президента Никос Анастасиадис затегна правилата и процедурите за предоставяне на кипърско гражданство на богати инвеститори от трети страни, като в същото време разшири приложението на програмата.

Повече четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света