Британското правителство: Не сме готови за Brexit без сделка

Нови административни такси за 17 млрд. долара очакват компаниите при раздяла между Кралството и ЕС без споразумение

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Недостиг на специфични хранителни продукти, повишени цени на някои стоки, 17 млрд. долара нови административни разходи за компаниите, загубата на споразумения за свободна търговия, нови търговски бариери – пред всички тези заплахи е изправена Великобритания при раздяла с Европейския съюз (ЕС) без споразумение, сочи нов анализ, публикуван във вторник от британското правителство, пише CNN.

С оставащ малко повече от месец до насрочената дата за Brexit през март, британският премиер Тереза Мей все се опитва да спечели подкрепата на парламента за споразумението ѝ с Брюксел. То би защитило търговските и други връзки на Великобритания и блока в продължение на почти 2 години, през които ще има възможност да се постигне по-дългосрочна сделка, уреждаща новите отношения между Лондон и Брюксел.

В своя анализ правителството признава, че е частично завършило „най-критичните“ аспекти на подготовката за т.нар. „хаотичен“ Brexit, като много компании и физически лица са далеч по-неподготвени за подобен сценарий.

„Има малко данни, които сочат, че бизнесът се подготвя сериозно за сценария за Brexit без сделка, подготовката на малките и средните дружества е ниска“, посочват от правителството.

Бизнесът във Великобритания настоява за яснота на условията, по които ще протече разводът между Кралството и ЕС още от референдума през 2016 г., когато британците предпочетоха да се разделят с блока. В последните седмици обаче надеждите на компаниите в Кралството се изместиха към намаляване на възможността за Brexit без каквото и да е споразумение.

Рискът от раздяла между Великобритания и ЕС отчасти избледня във вторник, когато премиерът Тереза Мей посочи, че има възможност за „краткосрочно“ отлагане на Brexit, ако британският парламент отново не подкрепи споразумението ѝ с Брюксел на гласуването, насрочено за 12-ти май.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света