Сбербанк загуби милиарди рубли заради грешки на изкуствения интелект

По-рано шефът на банката заяви, че въвеждането на изкуствен интелект в Сбербанк е засегнало най-много броя на специалистите от средното ниво

Герман Греф. Снимка:  Станислав Красильников/ТАСС Герман Греф. Снимка: Станислав Красильников/ТАСС

За загубата на потенциални печалби от милиарди рубли в резултат на грешки, направени от изкуствения интелект, съобщава шефът на руската Сбербанк Герман Греф, цитиран от ТАСС. За това мениджърът разказва в руския образователен портал "Урокът на цифрите".

"Изкуственият интелект, като правило, взема решение в големи системи. Една малка грешка, която се е промъкнала в алгоритъма, може да доведе до много големи последствия. В нашата практика ние загубихме милиарди рубли поради факта, че машината е направила малка грешка, но при големи обеми", каза Греф.

Според него всяка грешка е била открита по-късно и е спомогнала за подобряване на работата на изкуствения интелект. "Когато тази грешка е била открита, ние сме се учили от нея, вмъкнахме всякакви филтри, за да калибрираме, верифицираме системата за изкуствен интелект," каза той.

Както се посочва от пресслужбата на банката, става дума за загубени печалби в резултат на грешки на изкуствения интелект. "Не става въпрос за преки загуби, а за загубени печалби. Но банката непрекъснато работи за подобряване на интеграцията на процесите на изкуствен интелект в своите системи. Например, използването на алгоритми за изкуствен интелект в "Credit Factory" ви позволява постоянно да намалявате нивото на загубите на кредитен риск".

По-рано Греф каза, че въвеждането на изкуствен интелект в Сбербанк най-силно е засегнало броя на служителите от средното ниво. Той отбеляза, че в резултат на въвеждането на изкуствен интелект са били съкратени около 70% от мениджърите. 

"Разширяването на изкуствения интелект през следващите години вероятно само ще се увеличава. Според прогнозите на редица компании, ако днес БВП от приноса на изкуствения интелект е близо 1 трилион долара, според прогнозата на консултантските компании ще се увеличи до 16 трилиона до 2030 г.", каза той и посъветва специалистите първо да се научат да използват добре и правилно своя интелект преди да преминат към изкуствения. Голяма част от съкратените служители са преминали преквалификационни курсове  и сега работят по задачи, за които банката дори не е предполагала, че ще има необходимост да решава преди.

Според Греф броят на търсените специалисти в тази област също ще се увеличи значително, а след 10 години нуждата от тях ще достигне 10 милиона души.

"Някои хора казват, че изкуственият интелект е толкова скъпа играчка, с която богатите чичовци играят за много пари. Но днес изкуственият интелект е област, в която участват всички",  коментира шефът на Сбербанк Герман Греф.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света