Mей вече допуска отлагане на Brexit

Ако не одобрят плана ѝ, депутатите ще имат възможност да гласуват за забавяне на развода

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Тереза Mей дава възможност на Парламента да гласува за отлагане на Brexit. Това поясни Май в изявление в Камарата на общините във вторник. Ако споразумението бъде отхвърлено отново до 12 март, Мей ще остави депутатите да решат дали страната да напусне ЕС на 29 март без споразумение.

„Обединеното кралство ще се оттегли без сделка на 29 март само с изричното съгласие на Камарата на общините", каза Мей. Ако парламентаристите отхвърлят твърдия Brexit, Мех възнамерява да предложи за гласуване отлагането на излизането от ЕС.

Мей повтори, че тя лично е против такова отлагане и подчерта, че то не може да продължи след юни, тъй като в противен случай Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май. 

Премиерът заяви, че възнамерява да действа в три етапа.

Най-напред, до 12 март ще представи на депутатите променен вариант на споразумението за развод, което подписа с Брюксел в края на ноември и което парламентът отхвърли с голямо мнозинство в средата на януари.

Ако на 13 март новият вариант бъде отхвърлен, тя ще поиска депутатите да кажат дали искат да напуснат ЕС без споразумение. Ако откажат, тогава на 14 март тя ще внесе предложение, с което ще пита депутатите дали искат кратко и ограничено удължаване на преговорите по член 50 от Лисабонския договор, който даде началото на процеса по излизане от ЕС преди почти 2 години.

"Аз лично съм против удължаване на член 50. Нашата приоритетна цел трябва да е да работим за споразумение и да напуснем на 29 март" ЕС, подчерта Мей. Тя обаче добави, че иска да отговори на безпокойството на депутатите от наближаващия краен срок.

А само преди ден – в понеделник, министър-председателят заяви, че държи на датата 29-и март за напускане на ЕС. Дали бунтовниците в нейните партийни редици ще бъдат възпрени от сегашното предложение на Мей, е неясно. Ръководителят на правителството може да загуби контрола върху процеса при гласуване в сряда за по-нататъшните стъпки за Brexit. Много от министрите в кабинета ѝ през последните дни заплашиха да подадат оставка, ако се стигне до напускане на ЕС без сделка.

Последни новини
Още от Новини от света