Икономисти предвиждат рецесия в САЩ до 2021 г.

42% от икономистите в проучване смятат, че това ще се случи през следващата година

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Повече от три четвърти от икономистите в актуално проучване предвиждат САЩ да попадне в рецесия до края на 2021 г., въпреки че болшинството все още считат, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти през тази година, предава Investor.bg.

10% от интервюираните икономисти отбелязват, че стартът на рецесията ще бъде още през тази година; за 42% това ще се случи през следващата година; 25% очакват икономическият спад да започне през 2021 г. Това става ясно от данните от изследването на американската Национална асоциация за бизнес икономика, публикувани в понеделник.

Останалите икономисти са прогнозирали инфлация след 2021 г. или не са изразили становище. Проучването е осъществено в периода 30 януари – 8 февруари сред 300 икономисти.

През тази седмица ще бъдат публикувани предварителните данни за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2018 г., чието излизане се забави заради временното преустановяване дейността на американското правителство. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха в петък, че растежът ще се стопи до 2,5% на годишна база през последните месеци на миналата година спрямо отчетените 3,4% през третото тримесечие.

Още по темата вижте в Investor.bg.


 

Последни новини
Още от Новини от света