ЕС обмисля отлагане на Brexit до 2021 г.

Според представители на блока 3-месечното отлагане на процеса, което се коментираше по-рано, няма да е достатъчно

Кампания в полза на Brexit пред парламента в Лондон. 11 декември 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Кампания в полза на Brexit пред парламента в Лондон. 11 декември 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) подготвя вариант, в който излизането на Великобритания от блока да бъде забавено до 2021 г., ако британският премиер Тереза Мей не успее да прокара през парламента споразумението за Brexit, договорено с Брюксел.

Според европейски източници, цитирани от Bloomberg и Guardian, редица високопоставени представители на ЕС и на властите в европейските столици подкрепят удължаване на периода до 21 месеца след датата за напускане 29 март.

Идеята по всяка вероятност няма да се хареса на торите, подкрепящи Brexit, тъй като ходът на Брюксел може да се възприеме като начин те да бъдат убедени да подкрепят споразумението на своя премиер.

Въпреки това представители и от двете страни очакват все пак да се стигне до някакво удължаване на периода, като начин да се избегне така нежеланият сценарий без сделка.

От по-дълго време в политическите среди се обсъжда възможността за тримесечно удължаване, въпреки че според някои европейски представители то няма да е достатъчно, за да се постигне пробив. Такъв срок би могъл да е от полза само ако вече сделката е била одобрена и е необходимо още време за допълнителните процедури, изисквани от закона.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света