Митата на Тръмп ще струват 7 млрд. долара годишно на германските автопроизводители

Налозите могат да костват 0,16% от БВП на най-голямата европейска икономика

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американските мита върху европейския автомобилен внос ще струват 7 млрд. долара годишно на германските производители, като не само те ще се окажат засегнати, пише CNN.

Изчисления на Evercore ISI сочат, че налозите биха намалили печалбата на Volkwagen с около 2,5 млрд. евро (2,8 млрд. долара), тази на BMW - с около 1,7 млрд. евро (1,9 млрд. долара), а Daimler ще трябва да се раздели с около 2 млрд. евро (2,3 млрд. долара) от годишната си печалба.

Още по темата

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс коментира оценката на Evercore пред Financial Times, като посочи, че изчисленията са правилни.

"В най-лошия случай цифрите вероятно ще бъдат близо до реалните загуби", каза Дийс в интервю за вестника.

BMW и Daimler, собственикът на Mercedes-Benz, са отказали да коментират прогнозата.

Автомобилите представляват около 30% от общия износ на Германия за САЩ. Очакванията са, че въздействието от въвеждането на налозите ще се отрази тежко на икономиката на страната.

Още по темата

Миналата седмица германският институт за икономически изследвания Ifo обяви, че въвеждането на мита би намалило германския автомобилен износ към САЩ с около 50% за по-малко от десетилетие. Така приходите за Германия от износа към Щатите биха се свили от 34 млрд. евро (38 млрд. долара) до 17 млрд. евро (19 млрд. долара).

Миналата година институтът изчисли, че тарифите биха коствали 0,16% от БВП на най-силната европейска икономика.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света