Играта на „сделка или не“ за Brexit засегна необратимо и британския паунд

Според експерти несигурността за валутата ще остане факт, дори Кралството и ЕС да се разделят със споразумение

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Облаците над британския паунд ще продължат да се сгъстяват дори и при постигане на сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Вече няма значение дали правителството на Обединеното кралство ще успее да постигне регулиран развод с ЕС, защото изникват други заплахи, които са свързани с британската лира, коментира Шарлът Райън за Bloomberg.

Въпреки че евентуално споразумение може да предотврати един по-сериозен хаос, икономиката на страна е претърпяла достатъчно щети от вътрешнополитическото лутане между евроскептици и проевропейци в Лондон, смята той.

Още по темата

Икономиката на Кралството е нараснала с най-бавни темпове за последните шест години през четвъртото тримесечие, показват най-актуалните данни, като в същото време се наблюдава и допълнително затъмняване на перспективите пред паунда, който се понижи с 12% от референдума за Brexit през 2016 г. досега.

Още по темата

Международната рейтингова агенция Fitch предупреди Лондон, че ако се стигне до Brexit без сделка, или до всякакво друго болезнено за британската икономика излизане от ЕС, рейтингът на Великобритания ще бъде понижен.

„Вече можем да видим съвсем ясно отрицателното въздействие на този процес върху икономиката“, споделя Ричард Фалкенхол, ръководител „Търговски стратегии“ към SEB.

Според него дори ако Великобритания излезе от ЕС със сделка, несигурността ще продължи да съществува.

Последни новини
Още от Новини от света