Путин: Русия трябва да изгради собствен интернет

Така тя ще е независима, ако се окаже без достъп до глобалната мрежа

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да ѝ откаже достъп до глобалния интернет, като създаде собствени, независими "сегменти" от мрежата, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от DPA.

„Мисля, че те (чуждите страни) ще помислят внимателно, преди да го направят, но има теоретична възможност (да бъде отрязан достъпът на Русия до интернет), и затова ние трябва да изградим сегменти, които не зависят от никого", каза Путин на среща с представители на руски информационни агенции и печатни издания.

Руският президент направи този коментар ден след като депутатите подкрепиха въвеждането на по-строг контрол в интернет за защита от чужда намеса. Критици твърдят, че законопроектът може да разруши интернета в Русия и да бъде използван за задушаване на инакомислието, отбелязва Ройтерс.

Разглежданият в парламента законопроект цели руският интернет трафик и данни да минават през точки, контролирани от държавни органи, и предлага да се създаде национална система за имена на домейни, за да може интернет да продължи да функционира, дори ако Русия изгуби достъп до чуждестранна онлайн инфраструктура.
Руската концепция за използване на ядрено оръжие не предполага превантивен удар, заяви на същата среща Путин. Руският президент определи ракетния комплекс "Авангард" като адекватен и асиметричен отговор на системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Путин каза също, че разчита съществуващото взаимодействие между руските и американските военни ще бъде използвано, за да не се създават в света нови кризи като Карибската.

По-рано през деня ръководителят на Кремъл Путин предупреди САЩ в годишната си реч пред нацията за по-нататъшна конфронтация с Русия и оръжейната надпревара. Вашингтон трябва да разгледа добре скоростта и обхвата на руските оръжейни системи, преди да вземе решение за нови мерки за въоръжаване, които Москва може да разглежда като заплаха. „Ние не се интересуваме от конфронтация със САЩ", заяви руският президент в Москва пред стотици политици и представители на бизнеса, културата и религията.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света