Испания възстановява ключовата си роля в ЕС

Мадрид търси начин за сближаване с Берлин и Париж

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания иска да се присъедини към Франция и Германия за създаването на тристранен алианс, който да задвижи напред Европейския проект след Brexit, посочи испанският външен министър Хосеп Борел, цитиран от Bloomberg.

По думите на министъра, разговорите за създаването на тристранната коалиция вече са проведени, като целта е тя да стане факт след раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), насрочена за 29-ти март.  

Още по темата

„Искаме да възстановим статута си на двигател в ЕС – това е причината да търсим близост с Франция и Германия“, посочи Борел.

Още по темата

Преди това обаче социалистическото правителство в Испания ще бъде изправено пред предсрочни парламентарни избори през април, които премиерът Педро Санчес обяви по-рано този месец.

В причина за тях се превърна отхвърлянето от парламента на бюджетния проектозакон на правителството на малцинството.

„Между това да не правим нищо и да продължим без бюджет и това да свикаме испанците да кажат думата си – избирам второто. Испания трябва да продължи да напредва с толерантност, уважение, умереност и здравен разум“, каза Санчес в телевизионно обръщение към нацията след среща на кабинета.

 

Последни новини
Още от Новини от света