Японският износ отчете най-значителния си спад за последните две години

Износът се е понижил с 8,4% на годишна база през януари

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Японският износ спаднал повече от прогнозите през миналия месец, индикирайки, че икономиките в Азия са потърпевши от забавянето в Китай и търговската война между Пекин и Вашингтон, предава Investor.bg.

Износът се е понижил с 8,4% на годишна база през януари, сочат предварителните данни на Министерство на финансите. Това е най-драстичният спад от октомври 2016 г. и е под консенсусната прогноза на анализатори за понижение с 5,5%.

Износът за Китай се е свил със 17,4%, но ударът за японската икономика е смекчен от увеличаването на доставките за САЩ.

Японският износ се е свил към Азия общо с 13,1%. По-сериозни спадове освен за Китай се наблюдават и за Южна Корея (-11,6%), Тайван (-11%) и Хонконг (-21,2%). Също така, износът е намалял за Австралия с 18,7%, за Западна Европа - с 6,6%, и за Близкия изток - с 13,2%. Същевременно обаче износът за САЩ е нараснал с 6,8%. 

Вносът на Япония обаче отбелязало-малък от очакваното спад през януари на годишна база – 0,6% при прогноза за свиване с 2,8%. Търговският баланс на страната e отрицателен в размер на 1,4 трлн. йени. Преди година търговският дефицит беше по-малък – 948 млрд. йени. 

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света