Т. Петкова: Южният газов коридор е ключов за енергийната диверсификация на ЕС

Енергийният министър е на посещение в Баку, Азербайджан

Снимка: Министерство на енергетиката Снимка: Министерство на енергетиката

България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз (ЕС). Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в гр. Баку, Азербайджан.

В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.

По нейните думи, с огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север.

Петкова информира участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г.

Интерконекторът Гърция-България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис, подчерта енергийният министър и допълни, че България ще участва чрез „Булгартрансгаз“ като акционер в неговото изграждане.

„България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ“, увери Петкова.

Последни новини
Още от Новини от света