След заплахите от бизнеса: Мей отново в Брюксел

Британският премиер ще разговаря в сряда с председателя на ЕК

Британският премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей се завръща в Брюксел в последен опит да спаси споразумението си за Brexit на фона на нарастващата заплаха бизнесът да напусне Кралството при сценарий за раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без сделка, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Британското правителство разглежда предстоящата среща между Мей и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер като ключов шанс да получи правно обвързващи промени в т.нар. „предпазен механизъм“, касаещ ирландската граница – тема, която се оказа основната пречка за постигане на споразумение между Лондон и Брюксел.

Представителите на ЕС обаче изглежда нямат особени очаквания за пробив по спорните въпроси от сделката, определяйки днешната среща като регулярна.

"Нямам достатъчна възможност за действие, за да очаквам разговор с конкретен резултат", посочи Юнкер на пресконференция в Щутгарт, Германия. "Губя времето си с този Brexit", добави председателят на ЕК, изразявайки разочарованието си от преговорния процес с Великобритания.

Още по темата

Още по темата

Aко днес Мей успее да постигне промяна на споразумението си след срещата с Юнкер, британският парламент ще даде вота си за него в началото на следващата седмица и преди 27-ми февруари, датата, на която членовете на парламента, настояващи Великобритания да не се разделя с ЕС без сделка, ще имат възможност да поемат контрол върху процеса.

Последни новини
Още от Новини от света